Bezienwaardigheden

Beauraing

Beauraing is een klein stadje in de provincie Namen, niet heel ver van de Franse grens. Dit stadje is een prachtig stukje Belgische Ardennen en de perfecte plek om vanuit uw vakantiehuis te vertrekken voor een stevige wandeling, een mountainbiketocht... In de buurt zijn uiteraard ook kajaks te huur. Dinant, Rochefort en Bouillon liggen in de buurt van Beauraing. 
Beauraing is een mooi stadje dat zijn bekendheid dankt aan een verschijning van de Maagd Maria in 1933 aan 5 kinderen uit het dorp. Vandaag hebben er veel bedevaarten plaats in deze gemeente. Ze maken het mogelijk het heiligdom te bezoeken. Indien u het drukke centrum verlaat, kunt u in alle rust en sereniteit wandelen in de eenvoudige landschappen van de Famenne.
Dit bedevaartsoord ontstaan naar aanleiding van verschijningen in 1932 en 1933 biedt de nodige rust aan de bezoekers om tot bezinning te komen. Hier niet altijd de grote toevloed zoals in Lourdes. Ook niet zo commercieel uitgebuit. Paus Johannes-Paulus II is hier in 1985 op bezoek geweest (zie herinneringsplaat). De verschijningsplaats, Aubépine” genoemd, is altijd toegankelijk, verder mogelijkheid tot bezoeken van basiliek de "Notre Dame au coeur d’or” en de "crypte du Rosaire” en de "crypte St-Jean” eventueel op afspraak
In de omgeving
Verschillende kastelen, in het bijzonder dat van Lavaux-Saint-Anne, vormen een aangenaam doel van een wandeling. Voor meer activiteiten kunt u altijd terecht in Dinant: citadel, mountainbikeverhuur, railbike, cruises op de Maas, casino, musea … Deze en nog veel andere activiteiten staan op u te wachten!
 

Givet

Givet is een klein plaatsje in het noorden van Frankrijk, tegen de grens met België op de oevers van de Maas. Het ligt in het groene gebied van de Franse Ardennen en wordt gekenmerkt door de talrijke mountainbike-routes doorheen de streek. Bovendien ligt Givet op slechts aan half uurtje rijden van Dinant, één van de mooiste stadjes in de Belgische Ardennen.

Doische 

Doische is een plaats in de provincie Namen tegen de grens met Frankrijk. Op het grondgebied ligt onder anderen het dorpje Soulme, dat officieel behoort tot de Mooiste Dorpjes in Wallonië. Vanuit Doische is het bovendien slechts een half uurtje rijden naar Dinant, één van de mooiste stadjes in de Belgische Ardennen, en ongeveer 40 minuten naar Chimay, waar u terechtkan voor een heerlijk biertje.  

Agimont Adventure

Ontdek de geneugten van paintball in de betoverende omgeving van de Belgische Ardennen... Kom je onder vrienden amuseren in de buurt van Dinant.

 Agimont Paintball

Ontdek -in de nabijheid van Dinant- paintball in volle natuur en in een unieke setting met ruïnes van het Kasteel van Agimont. Met zijn terrein van 100 ha, is Agimont adventure momenteel de grootste paintball site van België : 14 verschillende decors, 400 geweren (tippman 98), de mogelijkheid om te dineren onder een grote tent van 200 personen... Je zal zeker en vast door de ongelofelijke ligging verleid worden tot een potje paintballen! Breng dankzij de gedeeltes met script een namiddag door, waarbij je volledig wordt ondergedompeld in het spel en in de geschiedenis.

Inbegrepen in de tarieven: 

- het huren van het terrein

- verhuur paintballgeweer

- verhuur van een beschermingsmasker

- kledingverhuur (behalve schoenen)

- luchtkogels

- verfballetjes

- begeleiding op de terreinen en wettelijke aansprakelijkheidsverzekering

De prijzen van het herladen van de bolletjes variëren tussen de 4 en  10 euro (je kan er bijbestellen tijdens het spel).

Bij Agimont Adventure, kan je tijdens de weekends, feestdagen en schoolvakanties om 13u beginnen voor individuele spelers (groepen van minder dan 6 pers). Paintball is doorheen het jaar geopend voor reservaties.

Kasteel van Vêves

Het middeleeuws Kasteel van Vêves is gebouwd in de 13de eeuw door de Heren van Beaufort. Het is één van de oudste en best bewaarde Belgische kastelen. Dit kasteel zal niet alleen liefhebbers van mideleeuwse geschiedenis verblijden, maar ook kinderen die doorheen het bezoek verkleed zijn als ridders of prinsessen!

 Kasteel van Vêves, het kasteel van de schone slaapster

Zodra je het adres van het kasteel nadert, doemt het op als een droomkasteel te midden van het boslandschap. Dit geweldige zicht charmeert elke bezoeker op slag. Hoewel het kasteel dateert van de 13e eeuw, bezit het kasteel van Vêves ook een moderner gedeelte dat gebouwd werd in de 18e eeuw. De sporen van een gedeeltelijke vernieling in de 15e eeuw laten nog steeds hun sporen na.

Binnen in het kasteel wacht je een parcours dat je zeer mooie vertrekken en een wapenzaal zal laten ontdekken. Er worden heel wat kunstvoorwerpen te zien uit alle periodes van de geschiedenis tentoongesteld. Wij hebben vooral genoten van de prachtige 15-eeuwse zandstenen stoep in de hoofdzaal en het vakwerken pad dat uitkijkt op de binnenplaats. Merk ook op dat het kasteel over een echte geheime doorgang uit de 13e eeuw beschikt, die bedoeld was om gesprekken in de wapenzaal af te luisteren!

Als het al niet één van de oudste middeleeuwse kastelen van België is, is het zeker en vast één van de best bewaarde! De bevoorrechte locatie (winderig, hoog op een heuvel) vormde een goede bescherming tegen vocht. Zelfs tot op de dag van vandaag, blijven de Graaf en Gravin van Liedekerk Beaufort niet in de buurt zonder wat tijd op het domein door te brengen. Dankzij de inrichting met familieobjecten, schilderijen en foto's, heerst er een sterke familiale sfeer. Al 800 jaar behoort Vêves tot hetzelfde geslacht en de afstammelingen koesteren hun muren en erfgoed duidelijk met liefde.

Boottochten op de Maas

Ontdek Dinant en zijn regio op een andere manier. Tijdens een tocht over het water, kan je genieten van de rust en de schoonheid van de landschappen van de Maasvallei.
Tijdens een tocht op het water, kan je genieten van de rust en de schoonheid van de landschappen van de Maasvallei.
Aan het vertrekpunt in het centrum van Dinant stellen wij je een 45 minuten durende bootreis voor om de mooiste gebouwen zoals de Bayard-rots, het Karel de Grote-viaduct, het eiland van de Liefde, zo genoemd door de schilder Félicien Rops, en de Saint Jean-brug te ontdekken.

 Citadel van Dinant

De citadel, die op magistrale wijze de stad Dinant domineert, nodigt je uit voor een uitzonderlijk bezoek aan haar vesting. Een bezoek dat doordrongen is met geschiedenis... Niet te missen tijdens een bezoek aan de streek rond Dinant!
De citadel staat je in het hartje van de stad Dinant op te wachten. Klaar om de 408 treden te beklimmen? Of neem je liever de kabelbaan om de vesting te betreden?
Vanaf de top van de rots heb je een duizelingwekkend uitzicht over de Maasvallei die 100 meter lager ligt. Je bevindt je hier bovendien aan de poort van de geschiedenis.
Het museum en zijn talloze reconstructies tonen je het dagelijkse leven binnen de kasteelmuren.
Luister... Doorheen de dikke muren weerklinken nog steeds de voetsporen van de soldaten en het lawaai van het geschut. Verlies jezelf in de gangen van de tijd en wandel door gangen en kerkers...Misschien ontdek je wel een aantal verborgen geheimen?
Er zijn nog tal van andere activiteiten uit te proberen in Dinant, zoals kajak. Als je je liever tot architecturale bezienswaardigheden beperkt, kan je bijvoorbeeld ook het Kasteel van Vêves en de Abdij van Maredsous een bezoekje brengen! 

 Brouwerij Caracole

Elke namiddag in juli en augustus kan de brouwerij zonder afspraak worden bezocht van 14 tot 19 u. Kom kijken hoe bier met hout wordt verwarmd, zoals vroeger. In de taverne kunt u terecht voor een hapje en een drankje.   Brasserie Caracole

Brouwerij Caracole in Falmignoul, vlakbij Dinant, produceert op traditionele wijze vier heerlijke bieren: Troublette, Saxo, Caracole en Nostradamus. Zoals de stichters van de brouwerij het al deden in de 19de eeuw, worden alle bieren op ambachtelijke wijze gebrouwen in koperen kuipen die met hout worden verwarmd.

De proeverij heeft plaats in een grote stenen kamer die doet denken aan de oude schuren, de ideale plek voor een gezellig brouwersonderonsje. De bezoeken, door studenten geleid, zijn heel leuk en vermakelijk. U ontdekt tijdens de rondleiding delen van de oude Brouwerij maar ook de moderne installaties.
Tijdens de openingsuren kunnen bezoekers genieten van een biertje en een kleine snack (kaas, salami, taart,...). Bezoeken zijn er in het Frans, Nederlands en Engels.

Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne

Het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne met zijn op.m.erkelijke en luxueuze uitzicht ligt niet ver van Rochefort . Leg het didactische parcours in het gebouw en de vochtige zone errond af en ontdek het kasteel spelenderwijs.
Ontdek in het zuiden van de provincie Namen het indrukwekkende kasteel van Lavaux-Sainte-Anne. Je komt er meer te weten over het leven op het kasteel in de 17de en 18de eeuw. Het Natuurmuseum werd compleet gerenoveerd.

Het bezoek gaat voort in de "vochtige zone” met een meer, een moeras en grasland. Het ludieke en didactische parcours laat je kennismaken met de typische fauna en flora van de Famenne.

Vlak bij het kasteel tref je ook de Grotten van Han en het Euro Space Center aan.

Boottochten op de Maas

Ontdek Dinant en zijn regio op een andere manier. Tijdens een tocht over het water, kan je genieten van de rust en de schoonheid van de landschappen van de Maasvallei.
Tijdens een tocht op het water, kan je genieten van de rust en de schoonheid van de landschappen van de Maasvallei.
Aan het vertrekpunt in het centrum van Dinant stellen wij je een 45 minuten durende bootreis voor om de mooiste gebouwen zoals de Bayard-rots, het Karel de Grote-viaduct, het eiland van de Liefde, zo genoemd door de schilder Félicien Rops, en de Saint Jean-brug te ontdekken.

Dinant Evasion: boten zonder vaarbrevet

Navigeer doorheen de Maasrivier en ontdek de Ardennen vanuit een andere hoek. De huur van elektrische boten zonder vaarbrevet is voor iedereen toegankelijk. Het wordt een leuk moment met de familie.
Dinant Evasion: boten zonder vaarvergunning
V
oor een ontdekkingstocht op de Maas stelt Dinant Evasion bootjes te huur. Ze zijn eenvoudig te besturen door iedereen. Een vaarbrevet is niet nodig. Huur een bootje voor een tocht van een uur met vrienden of familie in de buurt van Dinant.
De wondermooie streek, het gefluit van de vogels en het kabbelen van het water laten de vaarders versteld staan. Proef van het leven van een binnenschipper op de Boven-Maas en ontmoet sluiswachters en vissers.

 

Het park van Furfooz ligt in de vallei van de Lesse, vlakbij Dinant. Een wandeling (ongeveer 4 km ) laat u de geologische, archeologische en natuurlijke rijkdommen van het park ontdekken.
Op stap met het gezin

Het domein Furfooz is 50 hectare groot, en is bijzonder geschikt voor een gezinswandeling. U wandelt doorheen een grote verscheidenheid aan biotopen (bos, grasland, rotswand, oevers van de Lesse, …). Zowel jong als minder jong zullen er genoegen aan beleven. Vijftien bezienswaardigheden worden in de kijker gezet via informatieborden langs het parcours. Neem zeker uw fototoestel mee.

Furfooz, het Provence-gevoel kort bij huis  www.parcdefurfooz.be

De natuur valt op door de typische vegetatie op de rotsige en door de zon beschenen rotswanden en hellingen : een ideale conditie om een verscheidenheid aan insecten aan te trekken.
Schapen staan in voor het onderhoud en beheer van deze site.
Het park van Furfooz werd door het Waals Gewest erkend als natuurreservaat.

Uitzonderlijk erfgoed

Het massief van Furfooz werd permanent bewoond sinds de prehistorie (grotbewoners) tot in de Middeleeuwen (op het plateau).
Dankzij haar onophoudend schuur- en graafwerk doorheen het massief, liet de Lesse er een groot aantal grotten, spelonken, verdwijngaten, … achter. Deze waren uitgelezen verblijfplaatsen voor onze prehistorische voorouders (14000 jaren geleden). Het merendeel van deze grotten en spelonken zijn heden bereik- en bezoekbaar. Ze kregen elk een eigen naam : "trou du grand duc” (spelonk van de oehoe), "trou qui fume” (het rokend gat), "puits des vaux”, …
Het verdwijngat van een onderaardse zij-arm van de Lesse is eveneens goed waarneembaar. Deze zij-arm stroomt verborgen onder het kalkmassief .
We onderstrepen graag de uitzonderlijke archeologische waarde van de site. Talrijke vondsten laten ons toe het menselijk verblijf doorheen de eeuwen te achterhalen. In een minder ver verleden, hadden de Romeinen, bij het einde van hun overheersing, hier een fort en badhuis. Ze vervielen later in ruïne. In 1958 reconstrueerde men het badhuis in zijn oorspronkelijke grootte. Alleen al een bezoek aan dit badhuis loont de moeite om naar het park van Furfooz te trekken.

Kasteel van Sedan

Het Kasteel van Sedan is gelegen in de stad Sedan, met 26.000 een van de grotere steden in de Franse Ardennen. Vanuit Bouillon is het slechts een half uurtje rijden naar deze grootste militaire vesting van Europa. Het Kasteel van Sedan werd in de 15de eeuw gebouwd rond een versterkte kerk en een donjon uit het midden van de 13de eeuw. De door grachten omgeven muren zijn 30 meter hoog en echt super dik. Vandaag de dag kunt u het Kasteel van Sedan bezoeken en dat is echt een aanrader!

Bij binnenkomst in het Kasteel krijgt u een handige plattegrond en kunt u een uitgestippelde wandelroute volgen. U komt dan langs de belangrijkste plekken van het Kasteel, van de uitkijktorens tot de kelder! Het Kasteel van Sedan is echt groot, meer dan 35.000 m2! Wilt u het Kasteel op een bijzondere manier ervaren? Boek dan een kamer in Hotel Le Chateau Fort. Dit hotel ligt binnen de muren van het kasteel en heeft 54 comfortabele kamers.

Het Kasteel van Sedan heeft een rijke geschiedenis. Bij de Frans-Duitse Oorlog van 1870 capituleerde Napoleon III in het Chateau Fort, nadat zijn leger van 100.000 Fransen wekenlang was belegerd door 250.000 Pruisische soldaten. In mei 1940 sloegen de Duitsers bij de slag om Sedan een beslissende bres in de Franse verdediging, waardoor de weg naar Duinkerken open lag. Sedan liep toen grote schade op. In het enorme complex kunt u urenlang wandelen en genieten van de bouwkunsten uit de Middeleeuwen. Ook is er een klein museum met wapens, schilderijen, uitrustingen en wordt er meer verteld over de geschiedenis van Sedan. Ook leuk zijn de fakkelbezoeken en in de zomermaanden is er altijd een riddertoernooi waarbij ridders te paard elkaar te lijf gaan! Bekijk de website voor meer info!

Kasteel van Bouillon

Het Kasteel van Bouillon is een schitterend bouwwerk uit de Middeleeuwen en vandaag de dag kunt u terug in de tijd van de ridders. U kunt het Kasteel van Bouillon bezoeken en zelf ervaren hoe het is om op een kasteel te wonen. Het Kasteel is schitterend gelegen in het hart van de stad Bouillon en is met de auto goed bereikbaar. Vanuit het Kasteel heeft u een schitterend uitzicht op de stad, de rivier de Semois en de Vallei van de Semois.

Geschiedenis

De geschiedenis van het Kasteel van Bouillon begint niet bij Godfried van Bouillon, de beroemde ridder die in 1096 de Eerste Kruistocht naar het Heilig Land leidde. In Bouillon bestond in de 8ste eeuw al een klein Kasteel op deze plek en in 1082 erfde Godfrief van Bouillon dit kasteel. Pas vele eeuwen later kreeg het Kasteel het uiterlijk zoals het er vandaag de dag uitziet. Onder meer Lodewijk de 14de, de Zonnekoning, heeft vaak verbleven in dit kasteel. Tegenwoordig is het Kasteel van Bouillon het best bewaarde middeleeuws krijgskundige complex van de Ardennen.

Roofvogelshow

Tijdens een bezoek aan het Kasteel van Bouillon krijgt u bij de ingang een plattegrond. Als u deze volgt, dan komt u langs alle delen van het kasteel. Op de grote binnenplaats kunt u genieten van een roofvogelshow met grote valken. Ook kunt u de diverse vogels bekijken die gekooid zitten op de kleinere toren. Het Kasteel van Bouillon is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00, 18.00 of 19.00, afhankelijk van het ondergaan van de zon. In de wintermaanden kunnen afwijkende openingstijden gelden. Bekijk de website voor de actuele info!

Adres:
Château-Fort, Esplanade Godefroy 1
6830 Bouillon

Kanovaren op de Semois

Als u de vakantie viert in het zuiden van de Ardennen, dan is het hartstikke leuk om een dag te gaan Kanovaren op de Semois. Deze rustige rivier heeft een lengte van 175 km en stroomt door België en Frankrijk. Op de Semois is het prettig kanovaren en kajakken, vooral voor gezinnen met kinderen. Er zijn bijna geen lastige stukken met stroomversnellingen zodat u rustig kunt peddelen en kunt genieten van de natuur.

Vertrekpunt Bouillon (15 km)

Kanovaren op de Semois is super leuk en voor iedereen is er een gepaste route. Zo kunt u kiezen voor een vertrek vanuit Bouillon, Poupehan of Alle-sur-Semois. De kanotocht Bouillon – Poupehan heeft een lengte van 15 km en  hier moet u 3.30 uur voor uittrekken.

Met het Kasteel van Bouillon op de achtergrond is een vertrek vanuit Bouillon echt super mooi! Het is een fijn stukje varen door de schitterende natuur. Onderweg komt u indrukwekkende rotsformaties tegen maar ook enkele steenstrandjes waar u even kunt bijkomen en eventueel een sanitaire stop kunt maken.

Vertrekpunt Poupehan (4 km)

Voor gezinnen met kinderen en mensen die voor de eerste keer gaan kanovaren is de kanotocht van Poupehan naar Frahan aan te raden. Deze route is 4 km lang en is met een uurtje af te leggen. Dit is een leuk stukje om kennis te maken met het kanovaren. Geen moeilijke stukken dus ook kinderen kunnen hier zelfstandig kanovaren. Natuurlijk moeten ze wel hun zwemvest dragen!

Vertrekpunt Poupehan (12 km)

U kunt er ook voor kiezen om een tocht van 12 km te maken met een vertrek vanuit Poupehan en aankomst in Alle-sur-Semois. Dit is een populaire kajaktocht van 12 km waar u ongeveer 3 uur over doet. Dit is een perfecte afstand, niet te lang en ook niet te kort. Vergeet niet uw fototoestel mee te nemen want onderweg komt u langs de mooiste plekjes van de Ardennen.

Wat te denken van het schitterende dorp Rochehaut dat is gelegen in een kom van de rivier. Maar ook grote rotsen, dichtbeboste stukken en kleine stroomversnellingen. Deze route biedt echt alles!

Vertrekpunt Bouillon (20 km)

Voor de echte liefhebbers is er een nog een tocht te maken van maar liefst 20 kilometer! Het vertrekpunt is Bouillon en de finish is in Frahan. Voor deze afstand moet u zeker 5 uur uittrekken! Als u een lange tocht gaat maken, is het altijd aan te raden om het weerbericht te lezen. Als u direct na vertrek een regenbui treft, dan is het de rest van de tocht niet zo prettig varen in doorweekte kleding.

Neem ook altijd voldoende eten en drinken mee en gun uzelf wat rust. Langs deze route zijn er voldoende plekken waar u even kunt aanmeren en de benen kunt strekken! Het is een schitterende route die echt alles bevat wat kanovaren op de Semois zo mooi maakt. Van stroomversnellingen tot indrukwekkende rotsformaties, echt alles komt u tegen!

 

Franse Ardennen

De Franse Ardennen staan bekend om de schitterende bossen, de glooiende heuvels en de leuke steden en dorpen. Breng een bezoek aan de stad Sedan waar u het grootste fort van Europa kunt bewonderen of pak de fiets en maak een lange fietstocht door de indrukwekkende naaldbossen. In dit deel van Frankrijk, vlakbij de bekende Champagnestreek, is echt van alles te doen. Of u nu sportief, cultureel of culinair bent ingesteld, de Franse Ardennen zullen u zeker niet vervelen.
In de Franse Ardennen kunt u wandelen door uitgestrekte velden en in de zomermaanden heerlijk genieten op de strandjes aan de rivier de Maas. Bezoek ook zeker de stad Charleville-Mézières en proef het echte Franse leven. Voor de fijnproevers is dit deel van de Ardennen een echte aanrader met heerlijke hammen, worsten en kazen. Kortom, een perfecte plek voor een vakantie met het hele gezin.
  • Privacybel  •